HTML

Ujjgyakorlatok

Ezeken a hasábokon egy botcsinálta balladaszerző első próbálkozásaiból összeállított, hamarosan kiadni szándékozott második kötet egyes darabjaiból jelennek meg időközönként rövid kivonatok. Általában rövidebb verseket küldök időről időre a poet.hu versgyűjtő portálra, ezek http://www.poet.hu/user/Ross/ címről indulva érhetők el. Kifejezetten a limerick műfajhoz tartozó darabjaim a http://limerik.szerver2.org/ oldalra vannak feltöltve.

Friss topikok

  • Satyr: @janick: Lám csak, milyen kellemes meglepetés! Vannak itt bizony Satyr-ok, és lehet nyugodtan ujjg... (2010.09.19. 15:30) Beharangozó
  • wormblad: @Lobra: Valamelyik national Geographicban olvastam, a sivatagban nagyon jól működik. Majd beszámol... (2010.08.08. 12:50) Mortalitás *
  • Satyr: @wormblad: Örülük, ha tetszik. :) Azt hiszem, arra a helyre valóban ilyeneket fogok küldeni, lehet... (2010.03.15. 12:05) Burkus
  • Satyr: @wormblad: Nagyon úgy tűnik, hogy kijöhet két kötet, különösen akkor, ha a formátuma azonos marad ... (2010.03.04. 22:33) Instálom
  • Satyr: @wormblad: Oké, a korábban már használt mélcímre elküldtem a Trubadúrt. (2010.01.31. 11:00) Trubadúr

Linkblog

Mortalitás *

2009.11.28. 13:07 Satyr

Az evilágról való eltávozás sokszínúségében tobzódunk alább; a teljes mű jó néhány egyéb módozatot is felsorol.

Megszületünk, vegetálunk –
szabványos és sablonos;
eltérést csak távozásunk
különböző módja hoz.

Elkapja a kaszás ember
a mezőn a parasztot,
az atléta holtversenyt nyer,
vígan leng az akasztott.

Leketyeg az óragyáros,
a horgász a tóba hal,
letaglózva a mészáros,
hamiskártyás besokall.

Latin-görög filológus
léte végén exitál,
begyűjti a patológus
szerveit a plexi-tál.

Erőművész végelgyengül,
kikiáltó elcsitul,
lélekharang szépen csendül:
lélekbúvár vízbe fúl.

 

20 komment

Címkék: vers humor ujjgyakorlatok ross satyr

A bejegyzés trackback címe:

https://ujjgyakorlatok.blog.hu/api/trackback/id/tr611558475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wormblad 2009.11.28. 21:31:19

:) nagyon logikus eltávozások, a plexi-tálon majdnem egy órán át vidultunk. :)
Írtam egy plusz versszakot egy lehetséges vég egy lehetséges elkerülésének módjáról.

Megmondta a maja naptár,
pár év, és a végzet jő,
de jó hír, hogy van megoldás,
ha elfogy a levegő.
Aerob az anyagcserénk,
erjeszteni nem tudunk,
elég viszont pár pigment, és
fotoszintetizálunk.

Satyr 2009.11.28. 22:02:45

@wormblad: Hát igen, a javasolt lelépési módozat nem szerepel a teljes verzióban sem -- de az itt megjelenő kivonatok mindegyike, hacsak külön nem utalunk eltérésre, a már telített (96 soros) balladából való.

Ezért szerintem kénytelen leszel ezt a kezdeményt magad továbbfejleszteni, a stílus és hangnem sokat ígér.

wormblad 2009.11.28. 22:43:25

@Satyr: Igen, tudom, hogy ezzel túltelített lett - olvastam a komplett művet is - ezt csak afféle prae mortem postscriptumnak szántam.

Satyr 2009.11.28. 23:18:23

@wormblad: "... prae mortem postscriptumnak... " Akkor nem élt hiába az a latin-görög filológus...

wormblad 2010.07.09. 21:17:46

Nem tudom, nem értem, hogy jött össze ez a folytatás, de mindegy is, inkább csak ideírom

Készüljünk fel idejében:
Nem árt pár új smink-kellék,
Zöld bőrünk hogy még szebb legyen,
S vágyjon ránk a férfinép.
Gyáramban már napi ezer
Zöld rúzst töltünk tubusba,
Aki menő, neten rendel:
Webáruházam nyitva!

Satyr 2010.07.09. 22:02:35

@wormblad: Hamarjában a jól sikerült versszak célközönségeként a vízihullák vagy zombik csapatát tudnám elképzelni. Esetleg elhalt földönkívüliek? A "zöld rúzs" jelzős szerkezet a francia nyelvben jártasaknak okozhat némi szemöldökvonogatást. A kozmetikumok világa amúgy megérdemelne egy külön ballada keretében történő feldolgozást - lehet, hogy közös produktumként? Némi vegyészeti szakismeretet szívesen kölcsönöznék hozzá - de legyen ez majd a lusta nyár leteltét követő időszak problémája.

wormblad 2010.07.10. 16:18:09

@Satyr: Pár zombi, vízihulla vagy elhalt(?) földönkívüli /:))/ miatt nem gyártanék ekkora tételben szépítőszereket, ez a reklám mindenkinek szól, ha majd kissé elzöldülünk az anyagcserénk átalakulása után. A klorofill-krokodil és rokonai ezt persze nem is fogják megérezni. És azt (nem személyes) tapasztalatból tudom, hogy az ilyen árnyalatú bőrszínhez nagyon nem illenek a mostanában szokásos rúzsok.
Zöld rúzs, az viszont nagyon is!
Ballada a kozmetikumokról? A 96-soros alapforma? :)
Én is lusta nyarat szeretnék.

wormblad 2010.08.04. 17:53:17

szonettkoszorú helyett:

Ha viszont a napfényspektrum
kissé jobbra tolódik,
nem működik klorofillunk,
s becsődöl a zöld rúzs is.
Más szín után kell majd néznünk,
alighogy ezt megszoktuk,
pedig a zöld túlélésünk
szimbóluma, vigaszt nyújt.

a szakmai hitelességet inkább ne firtassuk

Satyr 2010.08.04. 18:11:47

@wormblad: Na nézzük. A vörös, mint legrövidebb periódusú hullám, nyilván az origóhoz közelebb (balra) található. Ha a spektrum kissé jobbra tolódik, akkor a tiszta zöldből a kék felé árnyalódik, vagyis valamiféle türkiz színárnyalat lesz (meg lehetne adni a kikeveréshez szükséges RGB paramétereket, majd utőnanézek). Kérdés: vajon kevésbé hullaszrű-e a türkiz szájfény?

wormblad 2010.08.04. 19:40:59

@Satyr: egy szinoníma, és máris nem kell vonogatni a szemöldököt. A kérdésre egy válasz: szerintem ízlésesebb a kékesebb rúzs, de én a pigmentek fényelnyelési maximumára gondoltam a szakmai hitelességet illetően. A klorofillnak mintha a vörösben és aa kékben lenne valami csúcsa, de ki emlékszik ilyesmire? Mindegy, azért majd folyt. köv. valamikor, vannak jó hatásfokú sárga pigmentek is. RGB, nagyszerű, én csak hexában tudom:40-E0-D0, át kéne számolni.

Satyr 2010.08.04. 20:05:39

@wormblad: Ajjaj, ebből semmit nem értek, bevallom... Átszámolni a hexát? Mi sem egyszerűbb. 64 - 224 - 208

wormblad 2010.08.05. 21:40:58

@Satyr: Hát nem is fogalmaztam túl értelmesen, úgyhogy nem csodálkozok rajta. Szerintem most se fog sikerülni... Ha fotoszintézisre állítjuk át az anyagcserénket, a fotoszintetizáló pigmentek meg fogják változtatni a bőrszínünket, és mivel az egyes pigmenteknek eltérő hullámhosszakon van elnyelési maximuma, a spektrum eltérő tartományait hasznosítják. A klorofill emlékeim szerint vörösben és kékben abszorbeál, úgyhogy egy jobbra tolódás...
a folytatás megintcsak átment irreálisba:

Színes moszatok módjára
xanthofillünk is lehet
sejtmembránba applikálva,
s foghatjuk a jeleket,
hatásfoka sajnos csekély,
lecsökken a felére,
néhány kósza foton betér,
de ciklusba nem lép be.

(köszi a 16-szoros szorzást, ez már nem ment tegnap este, de akkor megvan a türkiz RGB-je)

Satyr 2010.08.06. 08:39:14

@wormblad: Ó, igen, ezt így már én is majdnem teljesen értem... De hát soha nem volt igazi kedvenc területem a biológia-kémia vidéke. Ráadásul teljesen jó a nyolcsorosod (versileg), a szakmai megfelelés pedig biztosan rendben van.

Egyelőre ennyit a Mortalitásról. :)

wormblad 2010.08.08. 11:26:05

Részemről is ennyit a Mortalitásról, ezzel az utsó versszakkal vége az agymenésnek:

Esetleg még szóba jöhet
napelemes fejfedő,
bélésében pigment-szövet,
viselheti férfi, nő.
Egyedül az interfésszel
lehet némi probléma:
membránhoz hogy jut el a jel?
Majd egy mérnök megoldja...

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2010.08.08. 11:56:09

@wormblad: Ha már nem-fosszilis energiaforrásról esett szó, régi gondolatom, hogy az ember lépéseit, karlengetését, igenlő vagy tagadó fejmozgását stb. jellemző mechanikai munkát is érdemes lenne egy konverteren keresztül egy akkumulátorba vezetni. A mobiltelefont biztosan működtetné. :)

wormblad 2010.08.08. 12:21:04

@Lobra: grat!:) :D én kissé tovább mentem egy mellékúton, és pár éve egy kézimeghajtású centrifugán agyalok, ha összeomlana a civilizáció, áram nélkül maradnánk, meg ilyesmi. Két technikai berendezés életbevágó: hűtőszekrény és centrifuga. Hűtőszekrényt állítólag össze lehet rakni két agyagedényből, közöttük állandóan nedvesen tartott homok lenne a "motor", de a centrifuga esete bonyolultabb: tányér-kúpkerék meg valami jó áttétel, sajnos nem értek hozzá...:)

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2010.08.08. 12:31:09

@wormblad: A kézi "centrifuga" már létezik, két egymással szembe forgó henger között kell áthúzni a nedves ruhát, az egyik hengernek forgatókartja van. Neve is van, de most nem jut eszembe: talán ez a mángorló? A hűtőszekrény úgy működne, hogy kívül a nagy edény, belül a kis edény, és a kettő fala között lenne a nedves homok? És hogyan kellene állandóan nedvesen tartani? Patakba állítani?

wormblad 2010.08.08. 12:41:11

@Lobra: Igen, igen, mondanom kellett volna, hogy mángorló nem jöhet szóba, nem túl kíméletes bizonyos anyagokhoz, ruhadarabokhoz, mindenképpen a modern változatot kell átalakítani.
A hűtőszekrényhez van már itthon egy nagy virágcserép, még keresem a beleillő kisebb méretűt, homokot majd valamelyik játszótérről, és patak az nincs, maximum a Duna az utca végén, vagy a fürdőkád, de asszem, úgy nem volna párolgás, szóval inkább locsolgatással kell ezt megoldani.:)

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2010.08.08. 12:44:02

@wormblad: Persze, erre gondolhattam volna, hogy a párolgás a hűtés kulcsa. És azért agyagedény, mert az porózus, ugye? Jó ötlet.

wormblad 2010.08.08. 12:50:26

@Lobra: Valamelyik national Geographicban olvastam, a sivatagban nagyon jól működik. Majd beszámolok róla, ha meglesznek a még hiányzó alkatrészek.
süti beállítások módosítása