HTML

Ujjgyakorlatok

Ezeken a hasábokon egy botcsinálta balladaszerző első próbálkozásaiból összeállított, hamarosan kiadni szándékozott második kötet egyes darabjaiból jelennek meg időközönként rövid kivonatok. Általában rövidebb verseket küldök időről időre a poet.hu versgyűjtő portálra, ezek http://www.poet.hu/user/Ross/ címről indulva érhetők el. Kifejezetten a limerick műfajhoz tartozó darabjaim a http://limerik.szerver2.org/ oldalra vannak feltöltve.

Friss topikok

  • Satyr: @janick: Lám csak, milyen kellemes meglepetés! Vannak itt bizony Satyr-ok, és lehet nyugodtan ujjg... (2010.09.19. 15:30) Beharangozó
  • wormblad: @Lobra: Valamelyik national Geographicban olvastam, a sivatagban nagyon jól működik. Majd beszámol... (2010.08.08. 12:50) Mortalitás *
  • Satyr: @wormblad: Örülük, ha tetszik. :) Azt hiszem, arra a helyre valóban ilyeneket fogok küldeni, lehet... (2010.03.15. 12:05) Burkus
  • Satyr: @wormblad: Nagyon úgy tűnik, hogy kijöhet két kötet, különösen akkor, ha a formátuma azonos marad ... (2010.03.04. 22:33) Instálom
  • Satyr: @wormblad: Oké, a korábban már használt mélcímre elküldtem a Trubadúrt. (2010.01.31. 11:00) Trubadúr

Linkblog

Interjú a Satyrral

2009.11.16. 20:26 Satyr

A korábban a Satyrblog hasábjain megjelent interjú frissített változata, Lobra a kérdező.

- Ugyanannak a bő családnak vagyunk mindketten a tagjai, tegeződni fogunk. Adottság az is, hogy mindazt az információt, amelyet a Satyrblogon közzétettem, te magad is olvashattad, az alábbiakban ezért a még ismertté nem vált adataidra kérdezek először rá. Mi kerülne bele rólad a mérvadó irodalmi lexikonba?

- Gondolom, az anyakönyvi adataim: a múlt tavasszal éppen betöltöttem a normál nyugdíjkorhatárt, de mindjárt utána a volt cégem kapott egy kiemelt feladatot, amelynek megoldásába engem is bevontak. A tisztességes honorárium egy részét fordítottam az utolsó tíz évben legyártott verseim egy részének magánkiadású megjelentetésére, az „Ujjgyakorlatok” című kötetben.

- Legyártott?

- Nem elszólás. A kötetben szereplő összes darab egy sor közös jellemzővel rendelkezik, akárcsak egy gyár futószalagját elhagyó késztermékek. Először is, mindegyik vers tizenkét szakaszból áll, minden szakasz nyolc soros. Ezt a terjedelmet azért választottam, mert a verseket két hasábra tördelve és jól olvasható betűméretet feltételezve éppen kitöltenek egy A4 oldalt, vagy egy fekvő A5 formátumú könyvben két egymással szembe néző oldalt. Ezzel sikerül megközelíteni egy prózai mű leütés/oldal arányát, ami hatékony helykihasználást tesz lehetővé.

- Honnan jön ez a meglehetősen szokatlan kritérium?

- Egyértelműen az életpályámból. A középiskola elhagyásának napjától kifejezetten a műszaki pálya egyes szakaszait jártam be, ami egyfajta meghatározott gondolkodásmód követésére késztet a humán kultúra területén is. És ha már a középiskola szóba jött: mindig irritált, hogy bizony versszakmailag meglehetősen közepes műveket magasztaltak az égig, nem ritkán a belőlük kiolvasható aktuálpolitikai vagy egyéb, a költészettől igencsak távoli szempontok miatt. Már ott eldöntöttem magamban, hogy hasonlóakra én is képes vagyok, és szűk kör számára ezt folyamatosan bizonyítottam is, olykor szigorúan körvonalazott témákban, erős formai megkötésekkel.

- Mi jellemzi még a kötetben szereplő verseidet?

- Egyetlen szóval azt mondhatnám: készítőjük bevallott konzervativizmusa. Amint egy promóciós leírásban kifejtettem, ezeknek a daraboknak jól látható struktúrájuk van, követhető történettel: felvezetés, kifejtés, lezárás, következtetés, olykor csattanó. Formai elemként állandó szereplők a különféle rímképletek, a gondolati, mondat- és mondatrész-ritmus, viszonylag gyakori az alliteráció. Sokszor előfordulnak a sablonostól, bevettől eltérő fogalmi kapcsolások. Egyértelműen hiányzik viszont a ködös gondolat és mondandó, a halványlila emlék-, élmény- és ösztönfoszlányok. Annyit tennék még hozzá, hogy a kötet nagyobbik részét kitevő verseket kifejezetten a mulattatási szándék motiválta, és ez a szándék azoknál az olvasóknál érhet célt, akik képesek a vevőkészülékükön a készítővel közel azonos hullámhossz beállítására; de szerepelnek „komoly” témájú próbálkozások is.

- Forgalomban van a kötet?

- Igen, megvásárolható Budapesten az Írók Boltjában, vagy megrendelhető a bookline.hu internetes könyvterjesztő oldalon. Nem túloztam el az árszabását…

- Mi várható tőled a jövőben?

- Egyrészt az, hogy a már megjelent kötetből -- a Satyrblogon megcsillantott ízelítőt követően -- további darabok részletei lesznek láthatóak ezeken a hasábokon; másrészt természetesen dolgozom a következő kötet összeállításán. Nagy változás egyelőre abban sem várható; még nem érzem, hogy eljutottam volna a kifejezetten komoly gondolatok komoly formában való közreadásának szintjére. Ez nem álszerénység, hanem önismeret.

- Köszönöm, kíváncsian várjuk mindkettőt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ross satyr

A bejegyzés trackback címe:

https://ujjgyakorlatok.blog.hu/api/trackback/id/tr441530196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása